Zin (terug)krijgen in sporten

Rik Schoenmaeckers is sinds februari 2022 beweegcoach voor healthyLIFE bij The MoveFactory in Kerkrade. Hij begeleidt deelnemers tijdens het beweegprogramma en heeft nauw contact met de leefstijlcoach van healthyLIFE en met verenigingsondersteuner(s) in de gemeente(n).
In 14 weken tijd zoekt Rik, samen met deelnemers, naar een manier om structureel te bewegen. “Ons beweegprogramma is de opstap naar zelfstandig bewegen. Dit kan individueel zijn, bijvoorbeeld in een sportschool, of in groepsverband, bijvoorbeeld bij een vereniging zoals de tennisclub. We laten deelnemers kennismaken met verschillend sport- en spelaanbod, gericht op kracht, conditie én het spelelement. Met als doel: zin (terug)krijgen in sporten.”

Samen kijken wat past
Na de eerste beweegsessies gaat Rik met elke deelnemer persoonlijk in gesprek. Aan de hand van vragen probeert hij tot de kern te komen: wat heeft een deelnemer nodig om (weer) aan de slag te gaan met bewegen? Wat is de stip op de horizon? “Dat verschilt per persoon. De een heeft alleen een zetje in de goede richting nodig, een ander vraagt meer begeleiding. Maar het draait altijd om handvatten bieden en de deelnemer op weg helpen om zélf aan de slag te gaan. Volgens de gedachte van Positieve Gezondheid: zelf het initiatief nemen en intrinsiek gemotiveerd zijn om een gezonde leefstijl te creëren.”

Persoonlijk groeien in groepsverband
Naast individuele aandacht is ook het groepsgevoel belangrijk. “Tijdens het beweegprogramma motiveren en complimenteren de deelnemers elkaar. We hebben een whatsapp-groep waarin bijvoorbeeld informatie en recepten worden gedeeld. Je merkt dat als een groep samen goed gaat, dat een positief effect heeft op verschillende vlakken. Leuke lessen, weinig afmeldingen en een veilig gevoel onderling.” Hierin speelt ook Rik als beweegcoach een grote rol. “Deelnemers vinden het vaak spannend om te starten. Ik probeer het daarom luchtig in te steken, een open houding te bieden en vertrouwen uit te stralen. We gaan serieus aan de slag, maar er is altijd ruimte voor gezelligheid en grapjes. We blijven ook altijd in gesprek met deelnemers. Zit iemand in een negatieve spiraal, dan probeer ik ze op positieve gedachten te brengen.”

Plezier in bewegen
De beweegcoaching duurt 14 weken, maar het programma healthyLIFE duurt twee jaar. Het is dus de bedoeling dat deelnemers in een korte tijd, door een gevarieerd beweegprogramma in combinatie met voldoende aandacht voor het individu, de juiste handvatten krijgen om zelfstandig verder te bewegen. “Ik geef ze vanaf het begin al oefeningen mee voor in de vrije tijd. Basisoefeningen die elke week wel eens terugkomen tijdens de beweegles en makkelijk toepasbaar zijn in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld tijdens de hond uitlaten een paar squats doen of thuis een aantal keer de trap op- en aflopen.”
Deelnemers komen vaak binnen met de boodschap: ik wil afvallen. Maar de focus verandert in de loop van het traject. “Ze merken dat ze (in eerste instantie) niet veel afvallen, maar dat ze wel makkelijker gaan bewegen. De aandacht wordt dan verlegd van het gewicht naar energieniveau. Deelnemers zitten veel beter in hun vel en krijgen plezier in wat ze doen. Bewegen gaat dan meer als vanzelf. Dit leidt uiteindelijk ook tot de gewenste gewichtsafname.”

De kracht van verbinding
Als combinatiefunctionaris sport en sociaal domein in gemeente Kerkrade en Landgraaf heeft Rik een groot netwerk; hij legt hierdoor makkelijk verbindingen. “Je kunt dan persoonsgericht samen kijken welk sportaanbod bij iemand past, omdat je de deelnemers én de verenigingen kent. Daarnaast kan ik mijn netwerk ook breder inzetten dan alleen gericht op sportmogelijkheden. Misschien ligt er wel een andere oorzaak aan het niet willen of kunnen (doorzetten tot) sporten. Bijvoorbeeld financiële problemen? Of psychisch? Dan is het juist ónze kracht om verbinding te maken met de juiste ondersteuning in het sociaal domein.”