Aandacht hebben voor complete leefstijl

Britt Remans is opgeleid tot bewegingsdeskundige en leefstijlcoach. Ze is vooral geïnteresseerd in de wisselwerking tussen de lichamelijke en de mentale gezondheid. Sinds de zomer van 2022 is Britt leefstijlcoach voor healthyLIFE in de Parkstad-gemeenten en de gemeente Beekdaelen. Ze begeleidt momenteel, met grote betrokkenheid, al vijf deelnemersgroepen. “De kracht van healthyLIFE is de combinatie van leefstijlcoaching én beweegcoaching. Dit is echt een meerwaarde voor deelnemers. Ze voelen zich snel verbonden met het programma; de klik in de groep ontstaat direct. Dit zorgt meer voor commitment dan het volgen van maar één traject in het kader van gezonde leefstijl.”

Blijvende verandering
De leefstijlcoaching binnen healthyLIFE gebeurt vanuit het CooL-programma. Dit richt zich naast bewegen en voeding ook op slaap, structuur, ritme, stress en ontspanning: belangrijke aspecten waarvan deelnemers zich vaak niet bewust zijn. “Ze willen radicaal iets veranderen en aan alle knoppen draaien. De verwachting is dan: Britt gaat mij helpen met afvallen, over een maand ben ik op mijn streefgewicht. Ik word op ‘dieet’ gezet. Maar een gezonde leefstijl hangt met meer factoren samen. Het woord dieet gebruiken wij daarom ook niet binnen leefstijlcoaching. Een dieet is namelijk tijdelijk terwijl we binnen healthyLIFE streven naar iets wat we ons leven lang kunnen volhouden. Dus als iemand denkt: ik krijg een voedingsschema en daarmee bereik ik mijn doel, dan vertel ik ze altijd: ik kan je helpen met voeding, dat is ook mijn taak. Maar dan gaan we eerst kijken hoe jouw voedingspatroon nu uitziet en welke aanpassingen we hierin voor jouw toekomst kunnen maken. Leefstijlcoaching is geen ‘Quick Fix’. Gelukkig bewegen deelnemers daarna mee in de visie van healthyLIFE: aandacht hebben voor je complete leefstijl. Het wordt ze duidelijk dat motivatie vaak uit andere dingen komt dan cijfers op de weegschaal. Zoals met de kinderen naar een pretpark kunnen gaan, een fitte oma zijn of een langere wandeling met de hond maken. Zodra de focus wordt verlegd naar deze wensen en ze zien hierin resultaat, komt het besef van verandering van het lichaam en de succeservaring.”

Grote betrokkenheid
Tijdens het healthyLIFE-programma heeft Britt goed contact met de beweegcoach. Ze delen bijzonderheden over deelnemers en zijn alert op bijvoorbeeld afwezigheid. Mede door deze verbinding heeft Britt nauwer contact met haar deelnemers. “Ik heb bewust ervoor gekozen om actief te mailen en aanwezig te zijn in de WhatsAppgroepen. Ik deel bijvoorbeeld oefeningen en belangrijke of handige informatie met deelnemers. Je zit hierdoor midden in de dynamiek van de groep; ze helpen en stimuleren elkaar. Er worden tips gedeeld, zoals een fijne meditatieapp of recepten, of zelfs persoonlijke kwesties. Ze voelen zich veilig en vertrouwd in de groep. Ik zeg altijd: we zijn hier met hetzelfde doel, ieder met een andere motivatie en rugzak, maar uiteindelijk zijn we gelijkgestemden. Dus het is belangrijk elkaar te steunen en elkaar zeker niet te veroordelen. Iedereen in zijn of haar waarde laten, dan vind ik heel belangrijk.”
Daarnaast zorgt de groepsapp ervoor dat deelnemers in het volledige traject betrokken zijn én betrokkenheid voelen. Met name na de eerste 8 maanden, als de bijeenkomst van eens per maand naar eens per twee maanden verschuift, is het belangrijk dat deelnemers geen terugval krijgen of het gevoel hebben dat ze in een gat vallen. “Hoewel healthyLIFE een vast programma kent, mag ik er gelukkig mijn eigen draai aan geven. Voor mij voelt het fijn dat ik ze via de Whatsappgroep en mail tussentijds actief kan blijven houden.”

Elk resultaat levert gezondheidswinst
HealthyLIFE draait niet alleen om bewegen en voeding, maar vooral ook om gedrag. “Je kunt de theorie over een gezonde leefstijl zelf opzoeken; op internet vind je wat je wilt. Maar het is belangrijk dat je weet hoe je dit moet doen. Leefstijl is namelijk de hele dag aan de orde, het is niet maar één ding. Hierbij hebben de meeste mensen begeleiding nodig. Ze weten vaak goed wat ze wel en niet moeten doen, maar kunnen er door privéomstandigheden geen uitvoering aan geven. Dan wordt het doel niet bereikt. Daarnaast is een realistische kijk hierop belangrijk. Stel je een doel, ga dan bij jezelf na: kan ik dit mijn leven lang volhouden? Is je antwoord hierop nee of twijfel je, stel je doel dan bij. Maak het kleiner zodat je steeds stapjes behaalt. Bijvoorbeeld een extra glas water drinken per dag. Ook dit is gezondheidswinst, koester dat.”