Ieders eigen succesverhaal

Tim Paulussen, trotse papa van een zoontje en een tweede kindje op komst, heeft altijd interesse gehad in (de werking van) het lichaam. Hoe je het kunt trainen, hoe het beweegt. Het CIOS en de  Sportacademie waren daarom de juiste opleidingen voor Tim. Maar ook het mentale vlak hield hem bezig. “Ik ben 4 jaar geleden gestart als beweegcoach voor healthyLIFE. Op mijn werkplek, Health & Sports Buchten, kreeg ik de kans om de opleiding tot leefstijlcoach te volgen. Dat heb ik met beide handen aangegrepen.” Sinds 2 jaar is Tim leefstijlcoach voor healthyLIFE. Door zijn kennis van beweging én leefstijl is hij overtuigd van het effect van het programma.

Lichaamsbesef terugkrijgen
“Mijn grootste drijfveer? Mensen in beweging zetten naar eigen kunnen. Mensen kunnen namelijk veel meer dan ze zelf denken. Vooral op lichamelijk gebied. We zijn vergeten te gaan bewegen, door een zittend beroep te hebben bijvoorbeeld. Het lichaamsbesef is hierdoor kwijtgeraakt. Om dat bij mensen terug te vinden als beweegcoach, heb ik altijd mooi gevonden aan mijn vak. Mensen staan versteld van wat ze eigenlijk kunnen.” Dat probeerde Tim zijn deelnemers te laten inzien. Zijn aanpak werd gewaardeerd. “Iedereen komt met hetzelfde doel. Als coach zorg je voor een veilige omgeving zodat niemand bang is om te bewegen. Ik stelde altijd kaders voordat we startten; respect hebben voor elkaar is het belangrijkst. Dat vinden mensen fijn.”

Gedragsverandering creëren
Dezelfde aanpak hanteert Tim nu in zijn leefstijlbijeenkomsten. “Kaders stellen en elkaar leren kennen bevordert de groepsdynamiek. Iedereen heeft een rugzakje, en de een praat meer dan de ander. Elkaar vertrouwen en zeker ook lachen met elkaar staat voorop. De groep tilt elkaar naar een hoger niveau gedurende het programma. Dat is het mooie aan healthyLIFE.” In de leefstijlbijeenkomsten komen verschillende thema’s aan bod. Daar kan iedere coach zijn eigen saus over gieten. “Ik vind het belangrijk dat alles aan bod komt, maar ik ga ook het gesprek aan met mensen zodat ze zelf gaan nadenken. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen weet wat gezonde voeding is. De voedingsindustrie is vaak misleidend, maar iedereen weet bijvoorbeeld dat broccoli gezonder is dan snickers. En dan komt gedrag om de hoek kijken. Wat is nu de reden dat je grijpt naar ongezonde voeding? Ik ga met iedere deelnemer aan knoppen draaien om gedragsverandering te creëren. Een verandering voor het leven.”

Alle aspecten komen aan bod
Sommige deelnemers denken na het beweegprogramma dat leefstijlbijeenkomsten niet nodig zijn en haken af. Dat is jammer, vindt Tim. “Een gezonde leefstijl is meer dan alleen bewegen. Als je open staat om te leren, is elke bijeenkomst interessant. De meeste deelnemers zoeken in de eerste 8 maanden van het programma naar ‘wat gaat mij helpen’? Dan worden ze bewuster en zien ze dat er meer oorzaken zijn die een gezonde leefstijl kunnen beïnvloeden, zoals stress en slaap. Dit brengt verandering in de mindset.” HealthyLIFE is geen quickfix, je krijgt geen dieet en ook geen voedingsschema. “HealthyLIFE is een programma dat jou gaat helpen op weg naar een gezonde leefstijl, waarbij álle aspecten aan bod komen. Voor ieder wat wils dus.”

Ieders eigen succesverhaal
Tim is inmiddels 4 jaar coach bij healthyLIFE. De grootste verandering die hij ziet gebeuren is de leeftijd van de deelnemers. “Mijn eerste groep deelnemers bestond uit 55-plussers. Inmiddels heb ik ook 20-ers en 30-ers in de groepen zitten. Omdat ik ’s avonds leefstijlcoaching geef, zie je dat je onder andere de werkenden hiermee beter bereikt. Dat is ook mijn wens voor de toekomst van healthyLIFE: een groter bereik. Want voor iedereen bestaat een eigen succesverhaal!”