Commitment, voeding en bewegen

Ivon Hilligers uit Melick is al een aantal jaar bezig met haar gewicht. Ze heeft haar hele leven gesport, maar door privéproblemen werd dit steeds minder. “Het waren pittige tijden. Ik had veel aan mijn hoofd. Ik bezocht een diëtiste, omdat ik graag wilde afvallen. Dat proces ging als een jojo op en neer. Viel ik iets af, dan zei een radartje in mijn hoofd: goed bezig Ivon, je mag jezelf wel op iets lekkers trakteren. Maar dat schoot natuurlijk niet op. Als je gewicht wilt verliezen, dan moet je hoofd leeg zijn. Is dat niet het geval, dan kun je gaan lijnen, sporten en zwoegen, maar dan lukt het niet.” Niet focussen op getallen maar het gevoel vooropstellen: dat ontdekte Ivon bij healthyLIFE.

De knop om
In januari 2022 ging het knopje écht om. Ivon besloot zelfstandig en gezond in het leven te willen staan. Voor zichzelf te kiezen in plaats van voor anderen. Aan iets te beginnen en dit ook vol te houden. “Mijn dochter zei: denk aan jezelf, niet aan ons. Ga dat nou eens doen, je zult zien dat het gaat helpen. Zo is het begonnen.” In mei van dat jaar zag Ivon per toeval in de wachtkamer bij haar huisarts een healthyLIFE-flyer. “Ik vroeg direct aan de huisarts of dit programma op mij van toepassing was. Ja was het antwoord! Ik heb een aangeboren longaandoening en slikte al 8 jaar bloeddruktabletjes. Daar wilde ik vanaf. Sinds maart 2023 heb ik ze niet meer nodig. Dat komt dus door mijn deelname aan healthyLIFE. Daar ben ik heel blij om!”

Eigen gereedschapskist
Ivon startte in augustus 2022 met healthyLIFE; haar laatste redmiddel in het proces van gewicht verliezen. “Je hoofd moet leeg zijn om te slagen. Dat heeft mijn diëtiste me laten inzien. Bij haar kom ik al sinds 2012, zij weet wat ik heb meegemaakt. Ze is begripvol en complimenteert me dat het door mijzelf komt waar ik nu sta. Dat is zo fijn om te horen.”
Uit healthyLIFE haalt Ivon alleen dingen waar zij baat bij heeft. “Mijn diëtiste verwoordt dat mooi: je krijgt van verschillende kanten gereedschap aangereikt; het is aan jou of je die wilt aanpakken. Ik grijp ze elke bijeenkomst aan en bepaal dus zelf hoe mijn gereedschapskist eruitziet. Dát leidt tot resultaat. Ik ben een trouwe healthyLIFE-persoon: ik ben er altijd. Ik doe er alles voor. Ik heb mezelf voorgenomen: ik wil dit, ik heb dit 2 jaar vol te houden. Ik wil op gewicht komen en dit vasthouden, routine kweken. Ik heb a gezegd en ik ga door t/m z.”

(Weer) plezier in sporten
Onder andere haar kleinzoon is de drijfveer om door te zetten. Ivon gaat richting de 70 jaar en wil gezond blijven om zijn opgroeien bewust mee te maken. “Ik wil geen luie oma zijn. Ik wil samen met hem spelen, met hem suppen op het water en achter hem aan rennen in de speeltuin. Daar moet ik zelf wat voor doen: het komt me niet aanwaaien.”
Ivon heeft drie levensprincipes: commitment, voeding en bewegen. Die zijn voor haar heel belangrijk en daar houdt ze zich strikt aan. “Ik vind het sporten met mijn beweegcoach geweldig. Daarnaast wandel ik zes dagen in de week, door weer en wind. Soms een uur, soms zelfs drie uur. Ligt eraan of ik (vaak dezelfde) mensen tegenkom met wie ik een praatje maak. Ik heb mijn zolder omgetoverd tot sportplek. In september ga ik Tai Chi doen. Zo manage ik mijn hele week: ik maak een planning en ‘blok’ mijn sportmomenten. Het ‘moeten’ is nu ook anders: als ik heb bewogen, heb ik zo’n goed gevoel. Ik wil gewoon blijven leven maar wel op de gezonde tour. Zo snack ik bijvoorbeeld met desemcake en havermoutkoekjes. Ik voel me prettig in mijn eigen lijf: ik kan leuke kleding dragen. Daarnaast kan ik meer dingen doen en zwaarder tillen, want mijn gewicht belemmert mij niet meer. Ik ben heel blij met mijn leven. Ik ben sterk geworden: fysiek en in mijn hoofd.”

Samen op weg
Eigen stappen zetten: dát is de insteek van het programma healthyLIFE. De beweegcoach en de leefstijlcoach helpen de deelnemers op weg. Maar ook de deelnemersgroep is een belangrijke factor in het healthyLIFE-traject. “Je hebt je medemens nodig om goed te kunnen functioneren. Ik heb een fijne groep, het is ‘mijn clubje’. Ik heb zelfs al een samenkomst bij mij thuis georganiseerd. Binnenkort vieren we met zijn allen de verjaardag van een teamgenoot. We vertellen elkaar veel en helpen elkaar. Dat sociale aspect had ik niet verwacht toen ik begon, maar het is zo fijn. Ik hoop dat ik na afloop van het programma ook nog samen met ‘mijn clubje’ mag sporten. Dat zou leuk zijn!”

Intrinsieke motivatie
Ivon’s tip aan anderen: “Als je meedoet, doe het met de volle 100%. Zorg dat je hoofd leeg is en dat je weet wat voor jou belangrijk is. Blijf gefocust op de toekomst: commitment, voeding en bewegen. Dan ga je je doel bereiken. HealthyLIFE is een topprogramma!”